Vilijam Šekspir: Henri VIII

Vreme zbivanja je razdoblje od 1510. do 1533. Na Henrijevom dvoru dominira kardinal Tomas Vulsi, majstor političkih intriga. Vulsijeve spletke dovode do pogubljenja vojvode od Bakingema, njegovog starog neprijatelja. Ali Vulsi pravi neoprostivu grešku kada pokuša da razvede Henrija i Katarinu Aragonsku. Cilj mu je bio učvršćivanje sopstvene moći, što bi postigao ispunjenjem plana o Henrijevoj ženidbi naslednicom francuskog prestola. Henri ima drugačije planove. On pristaje na razvod, ali za svoju drugu ženu neće odabrati princezu, već kraljičinu damu-pratilju Anu Bolen. Kada to sazna, Vulsi odlaže planirani razvod. Ambiciozna Ana vešto priprema Vulsijev pad. Henri saznaje za kardinalove spletke i primorava ga da se povuče s položaja, a sam nastavlja pregovore s papom o razvodu, koji se završavaju prekidom saradnje. Posle tajnog venčanja sa Henrijem, Ana je krunisana za kraljicu Engleske. Kenterberijski nadbiskup Tomas Kranmer postaje veoma uticajna ličnost na dvoru i izaziva ljubomoru plemića i dvorske aristokratije. Kada se plemići spremaju da nadbiskupa oglase krivim na jednom nameštenom suđenju, kralj uzima pravdu u svoje ruke, oslobađa optuženika i poziva ga za kuma svojoj tek rođenoj kćerki. Na krštenju nadbiskup Kranmer proriče slavu koju će novorođeno dete doneti Engleskoj. Šekspirova publika zna da će se proročanstvo ispuniti, pošto je reč o budućoj kraljici Elizabeti I. Tako je tjudorska ruža (crvena ruža kuće Lankaster), posađena u sukobu i porasla natapana krvlju dinastičkih ratova, procvetala za vreme vladavine Elizabete I.

Premda ima mišljenja da je ova hronika, koja se ponekad pominje i pod naslovom Sve je istina (All is True), napisana pre 1610, pa čak i oko 1606, uglavnom se smatra jednim od poslednjih Šekspirovih komada. Mnogi poznavaoci su podržali pretpostavku da je ovaj komad, kao i Dva plemenita rođaka (v.), rezultat saradnje Šekspira i Flečera. Dvostrukim autorstvom mogu da se opravdaju neki nedostaci kao što je nepostojanje linearnog razvoja radnje i središnje tačke drame.

Komad je najverovatnije prvi put izveden za vreme proslave venčanja princeze Elizabete 1612, a prvo javno izvođenje zabeleženo je 23. juna 1613, u Šekspirovom Gloub teatru (Globe Theatre, London). Iste godine, za vreme izvođenja ove predstave, scenski topovski hitac u četvrtoj sceni trećeg čina zapalio je krov zgrade ovog pozorišta koje je izgorelo do temelja.

(v. Dva plemenita rođaka)

HENRI VIII (The Famous History of the Life of King Henry the Eighth)
VILIJAM ŠEKSPIR/DŽON FLEČER
(WilliamShakespeare/JohnFletcher) Engleska
Dramska hronika u pet činova, s prologom, oko 1612.
Lica: 37 (4 ž, 33 m) statisti

Iz knjige Enciklopedija svetske drame od Eshila do danas, tom I, kapitalnog dela domaće istorije književnosti. Opširnije o knjizi pogledajte ovde